nederland

Bestuur omstreden stichting Inspire2Live stapt op

Door Anna Vossers - 02 september 2013

Het bestuur van Inspire2Live, de spin-off van de kankeronderzoeksstichting Alpe d’HuZes, stapt op. Nadat commotie is ontstaan over de uitgaven van de stichting, zijn haar activiteiten en naam te zeer beschadigd om verder te kunnen werken.

Dat liet Inspire2Live zondagavond weten in een verklaring. Het bestuur handelt nog wel lopende zaken af.

‘We zien dat er schade wordt aangericht aan onze initiatieven, maar ook aan alle anderen die actief zijn in de kankerbestrijding. Dat is niet in het belang van onze supporters, vrijwilligers en iedereen die de patiënt een warm hart toedraagt. Daarom is het bestuur van Inspire2Live van plan om zo snel mogelijk af te treden,’ schrijft het bestuur.

Omstreden

De stichting werkt nauw samen met stichting Alpe d’HuZes, die jaarlijks miljoenen euro’s ophaalt met een sponsorfietstocht in de Franse Alpen. Vorige week werd al bekend dat Alpe d’Huzes-oprichter Coen van Veenendaal honderdduizenden euro’s van de stichting had gekregen voor zijn werk bij spin-off Inspire2Live.

Vrijdag bleek uit onderzoek van Nieuwsuur daarnaast dat Inspire2Live de afgelopen jaren amper geld heeft uitgegeven aan kankeronderzoek, maar bijna alles aan salarissen voor de managers en reis- en verblijfskosten.

‘Dat is slechts een momentopname,’ meldde Inspire2Live vrijdag in een verklaring. Daarin gaf de stichting toe dat het opzetten van de eigen organisatie bijna 7 ton heeft gekost en dat er 150.000 euro aan congressen is besteed.

Fietsen

Alpe d’HuZes haalde deze zomer met 7.800 deelnemers 25 miljoen euro op, in 2012 een bedrag van 32 miljoen euro. Inspire2Live is opgericht met het doel dit opgehaalde geld in kankeronderzoek te steken, en niet in overhead-kosten. In de praktijk bleek er juist vooral aan bijzaken geld uitgegeven.

Inspire2Live claimt dat mede door inzet van de stichting kanker in 2020 niet langer een dodelijke, maar een chronische ziekte zal zijn. Het bestuur laat weten dat het nog steeds ‘de strijd’ tegen de ziekte blijft voeren. ‘Want ondanks alles is voor ons opgeven nog steeds geen optie!,’ aldus Inspire2Live.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.