nederland

Bezuinigingen Defensie: Rotterdamse Van Ghentkazerne dicht

Door Tom Reijner - 17 september 2013

De Van Ghentkazerne, onder meer een opleidingscentrum voor mariniers en de Marinierskapel, moet sluiten. De sluiting van de kazerne maakt onderdeel uit van een extra bezuinigingspakket van 350 miljoen op het ministerie van Defensie.

RTV Rijnmond meldt dat op basis van de kabinetsplannen die dinsdag op Prinsjesdag bekend werden gemaakt. Over een mogelijke sluiting van de kazerne werd al eerder gesproken. Vorig jaar leek het erop dat de kazerne in Rotterdam kon blijven bestaan.

Historie

De Van Ghentkazerne kent een lange geschiedenis die teruggaat naar de zeventiende eeuw: de kazerne is vernoemd naar Willem Joseph baron van Ghent. Hij was de eerste commandant van het Korps Mariniers dat in 1665 werd opgericht.

Ook in de nieuwste geschiedenis speelden mariniers van de Van Ghentkazerne een belangrijke rol bij de verdediging van Rotterdam in de meidagen van 1940, toen de Duitsers Nederland binnenvielen.

De mariniers wisten in die eerste oorlogsdagen stand te houden bij de Maasbruggen in de stad. Uiteindelijk moesten ook zij opgeven, nadat de Duitsers Rotterdam bombardeerden en Nederland capituleerde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.