nederland

Bonden spreken van ‘angstcultuur’ bij politie

Door Tom Reijner - 25 september 2013

Politiepersoneel dat zich uitspreekt over misstanden wordt steeds vaker onderworpen aan disciplinair onderzoek. Daardoor ontstaat er een ‘angstcultuur’ binnen de gelederen van de politie.

Meer dienders krijgen van hun leiding te horen dat zij over ‘knelpunten’ geen contact mogen opnemen met de vakbonden en de ondernemingsraad, zeggen de voorzitters van de politievakbonden woensdag in een gezamenlijke verklaring.

Interne brief

De bonden zeggen in de verklaring dat een interne brief van korpschef Gerard Bouman van de nationale politie reden is om nu naar buiten te treden.

Bouman zou daarin hebben laten weten dat er een grens zit aan het delen van informatie met bonden en de ondernemingsraad, waarin politiepersoneel medezeggenschap heeft.

Veilige werkomgeving

De vakbonden schrijven dat het met het oog op de omvorming naar de nationale politie belangrijk is dat werknemers misstanden kunnen melden in een ‘veilige werkomgeving’. ‘Een betere organisatie met oog en oor voor haar medewerkers is ook in het belang van de veiligheid van de burgers,’ aldus de bonden in de verklaring.

‘Mensen zijn bang dat ze op een zijspoor worden gezet,’ zegt voorzitter Han Busker van de Nederlandse Politiebond. Een voorbeeld is de zaak over de gewonde politiestudenten tijdens trainingen, waarbij betrokkenen volgens Busker aanvankelijk terughoudend waren om hierover iets te melden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.