nederland

Burgemeesters: veel misstanden met Oost-Europeanen

Door Anna Vossers - 04 september 2013

Burgemeesters van gemeenten met veel arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa maken zich zorgen om de misstanden rond deze groepen. Er is sprake van gettovorming, uitbuiting en criminaliteit, en de gemeenten hebben niet voldoende instrumenten om er iets aan te doen.

Dat schrijft NRC Handelsblad woensdag.

Camping

In Sint-Oedenrode werken Oost-Europese migranten in ‘situaties die rieken naar uitbuiting’, zegt burgemeester Peter Maas (CDA). Malafide uitzendbureaus zouden volgens hem drie euro per uur betalen aan uitzendkrachten. In Noordwijkerhout staan volgens burgemeester Gerrit Goedhart (CDA) honderden Polen ingeschreven, terwijl er ‘duizenden’ wonen.

De burgemeester van Maasdriel, Gerd Prick (PvdA) spreekt over ‘gettovorming’. Een camping in zijn gemeente wordt permanent door Oost-Europeanen bewoond. Ook in Zundert is een camping, Fort Oranje, een vrijplaats vol Midden- en Oost-Europeanen geworden.

Open grenzen

Naar schatting 300.000 mensen uit Midden- en Oost-Europanen wonen in Nederland, vooral in land- en tuinbouwgebieden in Noord-Brabant, Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. Vanaf 2014 komen er vermoedelijk nog meer, want dan mogen ook Roemenen en Bulgaren hier, net als immigranten uit de rest van de Europese Unie, werken.

Toch heeft de overheid geen samenhangend beleid om de immigranten dezelfde rechten en plichten te geven als andere burgers, schrijft NRC. In plaats daarvan wordt er weggekeken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.