nederland

CNN: Nederlandse terrorist bij aanval winkelcentrum

Door Tom Reijner - 25 september 2013

Een van de terroristen van de islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab, de organisatie die zaterdag een aanval uitvoerde op het winkelcentrum Westgate in Nairobi, heeft de Nederlandse nationaliteit.

Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN woensdag op basis van een woordvoerder van de Keniaanse president Uhuru Kenyatta.

DNA-onderzoek

De melding werd snel tegengesproken door de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken Joseph Ole Lenku. In een persconferentie zei de minister dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over de afkomst van de terroristen. Er is pas zekerheid over hun nationaliteit na afronding van het DNA-onderzoek naar de gedode terroristen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kan het bericht over de vermeende betrokkenheid van een Nederlander bij de terroristische aanval niet bevestigen. ‘Wij hebben geen melding van de Keniaanse autoriteiten gekregen,’ aldus een woordvoerder van het ministerie. ‘Wij blijven de zaak op de voet volgen.’

Winkel

De terroristen huurden, voordat zij met hun aanval begonnen, een winkel in Westgate. Daar verzamelden zij drie maanden lang gesmokkelde wapens en explosieven, die zij vervolgens gebruikten bij hun aanval op bezoekers van het winkelcentrum, meldt het Keniaanse ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag.

Bij die vier dagen durende aanval vielen zeker 67 doden. Bomexperts en onderzoekers zijn vandaag begonnen met het uitkammen van de puinhopen van het winkelcentrum.

In berichten die afkomstig zouden zijn van Al-Shabaab wordt gemeld dat het dodental veel hoger ligt. Veel gijzelaars zouden zijn gedood tijdens de belegering van het winkelcentrum door eenheden van het leger en politie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.