nederland

De snuffelrat als de nieuwe politiehond

Door Anne-Marie Spermon - 05 september 2013

De politie krijgt voortaan hulp van ‘snuffelratten’ om na schietincidenten de dader te kunnen opsporen. Tijdens een zeer succesvolle proef in Rotterdam bleek dat een getrainde rat in twee seconden een potentiële dader kan ontmaskeren.

De politie in Rotterdam is zo tevreden met de resultaten van rattentrainer Monique Hamerslag dat ratten vanaf volgend jaar gaan helpen bij het opsporen van Rotterdamse verdachten.

Tijdens de proef bleek dat de vijf opgeleide politieratten bij meer dan 95 procent van de schietincidenten de kruitresten opspoorden en zo de juiste dader eruit pikten, zo zegt een woordvoerder van de politie.

Goedkoper

Volgens recherchedeskundige Hamerslag is het succes van de ratten niet verwonderlijk: een mens heeft ongeveer 650 reukgenen, een hond al 1.093 – maar de rat steekt er met 1.493 met kop en schouders bovenuit.

In Afrika en Azië sporen ratten vaak landmijnen op, omdat honden met hun gewicht de mijnen tot ontploffing kunnen laten komen. De rat biedt ook de Nederlandse politie voordelen: de rat is, naast een snellere speurder, ook een stuk goedkoper in gebruik dan de vertrouwde speurhond.

Doekje

Verdachten hoeven niet bang te zijn dat de toch wel behoorlijk grote ratten hun handen en gezicht gaan besnuffelen, op zoek naar kruitsporen. De handen en het gezicht van een verdachte worden met een doekje afgenomen, zodat de rat eraan kan ruiken, verduidelijkt innovatiemanager Mark Wiebes.

Er lijkt slechts één nadeel aan de snuffelratten te kleven: ze zijn dan misschien binnen enkele maanden getraind, maar gaan ook na vier jaar alweer dood.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.