nederland

Dekker: overheid ziet geld Ibn Ghaldoun niet meer terug

Door Tom Reijner - 12 september 2013

De islamitische school Ibn Ghaldoun gaat binnenkort failliet. In dat geval is de kans dat het ministerie van Onderwijs zo’n 1,4 miljoen euro aan openstaande schulden kan terugvorderen ‘uitermate klein’.

Die verwachting sprak staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) donderdag uit in de Tweede Kamer. Ook de gemeente Rotterdam hoeft bij faillissement niet te rekenen op teruggave van 800.000 euro. Dat is het bedrag dat de gemeente bij de school aan schulden heeft openstaan.

Faillissement

Volgens Dekker gaat bij een faillissement het geld naar de curator, die daarna bekijkt welke schuldeisers er zijn en hoeveel zij nog moeten ontvangen. De staatssecretaris laat weten dat de overheid van dat geld weinig terug zal zien.

Dekker besloot dinsdag, na een kritisch rapport van de Onderwijsinspectie, de financiering van de school stop te zetten. De school moest daarop sluiten. Dat daarmee de openstaande schulden niet worden terugbetaald, had Dekker al ingecalculeerd. ‘Dit verlies is voor mijn rekening,’ zegt de staatssecretaris.

Ibn Ghaldoun kwam in het nieuws vanwege de grootschalige examenfraude. Maar er spelen meer problemen. Uit onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat 45 tot 80 procent van de lessen wordt gegeven door onbevoegd of onderbevoegd personeel. Ook is het taalbeleid onvoldoende: veel leerkrachten spreken niet goed genoeg Nederlands.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.