nederland

Eerste zorgverzekeraar maakt premie voor volgend jaar bekend

Door Shari Deira - 24 september 2013

DSW heeft dinsdag als eerste zorgverzekeraar de zorgpremie voor volgend jaar bekendgemaakt. Verzekerden van DSW gaan in 2014 per maand 7,50 euro minder betalen, 95 euro ten opzichte van 105,50 euro nu.

De daling van de maandelijkse premie betekent op jaarbasis dat verzekerden geen 1.230 euro betalen, maar 1.140 euro. De premies voor aanvullende verzekeringen blijven gelijk.

Concurrentie

Volgens de Schiedamse zorgverzekeraar kan de premie van de basisverzekering volgend jaar omlaag door het uitsluitend vergoeden van de goedkoopste medicijnen en concurrentie tussen zorgverzekeraars.

Ook de verhoging van het eigen risico van 210 euro in 2012 naar 350 euro dit jaar, heeft geholpen. Als dat niet was gebeurd, zou de premie ten minste 8 euro per maand  hoger uitvallen.

Lager

Minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid voorspelde op Prinsjesdag dat de zorgpremie volgend jaar rond de 1.226 euro zou liggen. Volgens DSW zijn de schattingen van het ministerie te hoog. De kosten voor ziekenhuiszorg en de meeste andere vormen van zorg zouden lager liggen.

DSW is de laatste jaren de eerste zorgverzekeraar die de premie bekendmaakt. Vorige week meldde DSW ook dat de zorgpremie voor de laatste drie maanden van dit jaar omlaag gaat. DSW wil zo een signaal geven dat de premie als er sprake is van een meevaller, ook tussentijds kan worden verlaagd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.