nederland

‘Fotograaf Erwin Olaf ontwerpt euro met Willem-Alexander’

Door Anne-Marie Spermon - 10 september 2013

Volgens ingewijden gaat fotograaf Erwin Olaf de nieuwe euromunt, met daarop de beeltenis van koning Willem-Alexander, ontwerpen. De fotograaf zou één van de vijf kunstenaars zijn die een ontwerp voor het nieuwe muntstuk hadden ingezonden.

Dat meldt de Volkskrant dinsdagochtend.

Muntadviescommissie

Het ministerie van Financiën, dat over de benoeming van de euro-ontwerper gaat, bevestigt slechts dat de daartoe opgerichte muntadviescommissie een keuze heeft gemaakt. Het is de taak van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) om de ontwerper officieel bekend te maken.

Olaf zelf laat niets los over zijn eventuele benoeming, maar ontkent deze ook niet.

Verrassend

Hoewel Erwin Olaf in 2011 een alom gewaardeerd portret van de toenmalige prinses Máxima schoot, zou de keuze voor de fotograaf verrassend zijn. Het is bekend dat het koninklijk paar erg gecharmeerd is van zijn werk, maar Olaf zelf leverde behoorlijk wat kritiek op een tv-toespraak van Willem-Alexander.

Zo vond de fotograaf dat Willem-Alexander er niet uitzag als een (toekomstige) koning. Ook zou Willem-Alexander volgens Olaf zijn tanden moeten bleken en mocht hij wel wat afvallen.

Naar verwachting wordt het ontwerp in oktober gepresenteerd. Het is de bedoeling dat de nieuwe koning vanaf begin volgend jaar op de acht Nederlandse euromunten staat afgebeeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.