nederland

Frauderende VU-professor behoudt titels

Door Tareq Hyder - 23 september 2013

De Vrije Universiteit (VU) gaat voorlopig geen juridische stappen ondernemen naar aanleiding van het rapport over het wetenschappelijke wangedrag van de gepensioneerde professor Mart Bax. De universiteit heeft geen reden om aan te nemen dat de titels van Bax op frauduleus werk gebaseerd zijn.

‘Voor zover we weten, heeft Bax niet gefraudeerd in zijn proefschrift. Daarom hebben we dus geen reden om hem zijn doctorstitel te ontnemen’, zegt een woordvoerder van de VU. De commissie die het werk van Bax onderzocht, heeft niet naar zijn proefschrift gekeken. ‘Alleen als daarover aantijgingen tot ons zouden komen, gaan we daarmee aan de slag.’

Straf

Het College van Bestuur schrijft op de website van de VU dat de openbaarmaking van het hele rapport over Bax voldoende straf wordt geacht, omdat daarmee zijn reputatie als wetenschapper ernstig geschaad wordt. Wel zal het publicatiesysteem van de VU volledig gezuiverd worden van Bax’ discutabele publicaties.

Daarnaast zou het ook een erg ingewikkeld proces zijn om een gepensioneerde wetenschapper als Bax zijn titels te ontnemen, zegt een woordvoerder van de vereniging van universiteiten VSNU. ‘Maar hij kan ook zelf besluiten zijn titels in te leveren.’

Maatregelen

Het VU-college wil dat er een permanente commissie komt met een aantal vaste leden, die ervoor moet waken dat dit soort zaken zich niet meer voordoen.

De Faculteit de Sociale Wetenschappen van de VU laat in een reactie weten samen met andere faculteiten en universiteiten te willen werken aan een ‘verbetering van het onderzoeksregistratiesysteem (Metis) waarin publicaties worden geregistreerd en waarmee onregelmatigheden worden tegengegaan.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.