nederland

Fyra-bouwer AnsaldoBreda schrijft open brief aan treinreizigers

Door Shari Deira - 26 september 2013

Bestuursvoorzitter Maurizio Manfelloto van AnsaldoBreda, het bedrijf dat de geplaagde Fyra heeft geleverd, roept in een open brief in de ochtendbladen de NS op weer te gaan samenwerken. ‘Dan kunnen we over een half jaar voldoende treinen inzetten om de dienstregeling te starten.’

‘Een veilige, comfortabele en betrouwbare treinreis met een snelheid van 250 kilometer per uur is voor u helaas nog steeds niet mogelijk,’ schrijft Manfellotto in een brief gericht aan ‘alle treinreizigers’.

Verantwoordelijk

Manfellotto wijst erop dat de treinen van AnsaldoBreda in Italië ‘al vele jaren’ met snelheden van 300 kilometer per uur rijden. Hij benadrukt dat zijn bedrijf ‘op geen enkele wijze verantwoordelijk’ is voor het niet functioneren van de hogesnelheidstrein.

Het is volgens Manfellotto mogelijk om de trein binnenkort in dienst te nemen, inclusief de aanpassingen die nodig zijn voor ‘extreem slecht winterweer’.

Vertrouwen

De NS zegt in een reactie dat het contract met AnsaldoBreda niet voor niets is opgezegd. ‘Waarom zouden we vertrouwen hebben in een bedrijf dat zegt in zes maanden iets te kunnen wat de afgelopen acht maanden niet is gelukt,’ aldus een NS-woordvoerder.

Woensdag werd bekend dat NS Finmeccanica, de industriële holding waar AnsaldoBreda onder valt, verantwoordelijk houdt voor het falen van de Fyra. Het vervoersbedrijf wil meer dan 200 miljoen euro terugzien voor de aanschaf van de treinen, juridische kosten en gederfde inkomsten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.