nederland

Gemeente Enschede halveert aantal ambtenaren in 2017

Door Shari Deira - 12 september 2013

De gemeente Enschede gaat de komende jaren het aantal ambtenaren bijna halveren. De ambtelijke organisaties van de gemeente kunnen ook met negenhonderd ambtenaren minder, goed functioneren.

Dat staat in de Keuzenota 2015-2017, die het college van burgemeester en wethouders donderdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Bezuinigen

Volgend jaar verdwijnen al tussen de 250 en 300 functies op het gemeentehuis van Enschede. Tot 2017 zouden nog eens 600 arbeidsplaatsen kunnen worden geschrapt. In de stad werken nu een kleine 2.000 ambtenaren.

Niet alle ambtenaren zullen worden ontslagen. Enschede is ook van plan taken over te dragen aan regionale samenwerkingsverbanden en projectorganisaties en daar zal een deel van de ambtenaren aan het werk kunnen.

De Twentse stad moet de komende jaren flink bezuinigen. Het college heeft de raad daarom verschillende opties gegeven met allemaal hetzelfde eindresultaat: een besparing van 20 miljoen euro in 2017.

Cultuur

Als de stad in 2017 20 miljoen euro bespaart, is er tussen 2010 en 2017 in totaal voor 60 miljoen euro bezuinigd. De gemeente denkt in de eigen organisatie het meest te kunnen bezuinigen op cultuur en stadsmarketing, onderhoud van de openbare ruimte en inkomensondersteuning.

Hoewel de gemeente Enschede de komende jaren flink moet bezuinigen, maakte de gemeente Den Haag deze week bekend de gemeentelijke belastingen voor Hagenaars te verlagen. Ook daar verloren ambtenaren hun baan. Ruim 1.000 van 8.000 ambtenaren vloeiden af.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.