nederland

‘Gemeente Lansingerland lijdt grote verliezen op exploitatie bouwgrond’

Door Tom Reijner - 16 september 2013

De fusiegemeente van Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek betaalde meer voor de bouwgrond dan er aan geld binnenkomt. Het verlies zou kunnen uitkomen op 286 miljoen euro. Dat is 5.000 euro per inwoner.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag. De informatie staat in een nog niet gepubliceerd rapport.

Bezuinigingen

Eerder sprak de gemeente nog over een verlies van 144 miljoen euro. De gemeente zou al forse bezuinigingen en lastenverzwaringen hebben aangekondigd om de verliezen op te kunnen vangen.

Maar dat zal niet genoeg zijn: Lansingerland verwacht ook na die bezuinigingen steun van andere overheden nodig te hebben. De Stadsregio Rotterdam, waar Lansingerland deel van uit maakt, maakte al 65 miljoen euro over.

Verliezen

Op de bouwgrond dienen dure nieuwbouwhuizen en appartementencomplexen te worden gebouwd. Door de crisis is de vraag naar nieuwbouw echter ingezakt. In een van de geschetste scenario’s gaat de gemeente uit van een verdere grondprijsdaling van 7,5 procent. In dat geval wordt de bouw van de dure appartementencomplexen stopgezet.

Als de vraag naar nieuwbouwhuizen niet terugkeert naar de vraag van voor de crisis, verliest de gemeente 286 miljoen euro. Wanneer de gemeente besluit de bouw helemaal stop te zetten, is het verlies in totaal 373 miljoen euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.