nederland

GGD-directeur: overheid moet verslavende suiker belasten

Door Tom Reijner - 16 september 2013

Consumenten moeten worden gewezen op de gevaren van suiker als verslavend product. Het is ‘de gevaarlijkste drug van deze tijd’. Daarom moet er een ‘suikertaks’ komen, en een wet die bepaalt hoeveel suiker er in een product mag zitten.

Naast de suikertaks zouden scholen geen zoetigheden als snoep en frisdrank mogen aanbieden aan kinderen, zegt de directeur van de GGD in Amsterdam Paul van der Velpen maandag in De Telegraaf.

Therapie

De GGD-directeur vindt dat er net als bij sigaretten op flesjes en blikjes frisdrank een sticker moet komen waarop wordt gewaarschuwd voor de verslavende werking van suiker en dat het product bij overmatig gebruik slecht voor de gezondheid is.

Zorgverzekeraars zouden verslavingstherapie moeten aanbieden aan suikerverslaafden met overgewicht. Ook moeten producenten van sportdrankjes met veel suiker worden aangeklaagd wegens ‘misleidende reclame’, aldus Van der Velpen.

Onderzoek

Hij baseert zich onder meer op onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Uit dat onderzoek zou blijken dat wie suikers tot zich neemt steeds meer wil, ook als het hongergevoel verdwenen is.

Van der Velpen illustreert zijn zorgen aan de hand van een voorbeeld: ‘Iemand stopt op een gegeven moment met het eten van eieren, maar wanneer je hem koekjes geeft, eet hij door.’ De voedingsindustrie is schuldig volgens de directeur: voedingsmiddelen worden zonder reden zoeter gemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.