nederland

‘Grote vleesleverancier sjoemelt met duurzaam vlees’

Door Shari Deira - 05 september 2013

Vleesleverancier VION rommelt op grote schaal met ‘duurzaam’ vlees dat moet voldoen aan eisen voor diervriendelijkheid van de Dierenbescherming. Het bedrijf zou vaak gewoon vlees verpakken als duurder vlees met het keurmerk ‘Beter leven Vlees’.

Werknemers van het bedrijf zeggen in een uitzending van televisieprogramma Zembla op anonieme basis dat het bedrijf fraudeert, omdat het in zwaar weer verkeert en meer geld kan verdienen als er wordt gesjoemeld.

Duurder

‘Een paar jaar geleden werd tegen klanten gezegd: “We hebben niet alles wat je vraagt.” Dan werd er gewoon nee verkocht,’ zegt een van de medewerkers. ‘Tegenwoordig leveren we gewoon, ook als het er niet is.’

Vlees dat het Beter Leven-keurmerk krijgt, is duurder en moet strikt gescheiden blijven van gewoon varkensvlees. ‘Als de vraag hoger is dan het aanbod, dan wordt ermee gerommeld. Dan zeggen leidinggevenden: “Doe er maar ander vlees bij.” Dat gebeurt dagelijks met allerlei soorten vlees.’

Controleurs

De Dierenbescherming controleert of leveranciers van het duurzame vlees zich aan de regels houden, maar volgens de klokkenluiders worden de controleurs voor de gek gehouden. Werknemers worden gewaarschuwd voordat zij het pand binnenkomen.

VION laat in een reactie weten dat het bedrijf er ‘hard aan werkt’ om alle producten op een zorgvuldige manier in de winkel te krijgen. Het bedrijf levert onder meer aan Albert Heijn en PLUS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.