nederland

Hoge Raad: Nederland aansprakelijk in Srebrenica-zaak

Door Shari Deira - 06 september 2013

De Hoge Raad heeft het oordeel van het gerechtshof in de Srebrenica-zaak bevestigd. Net als het hof oordeelt de raad dat Nederland aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen na de val van de enclave Srebrenica in 1995.

Volgens de Hoge Raad hadden na de val van de enclave niet langer de Verenigde Naties effectieve controle over Dutchbat, maar viel het handelen van de militairen onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse staat.

De raad oordeelt dat het handelen van Dutchbat onrechtmatig was volgens het nationale recht van Bosnië-Herzegovina. Nabestaanden van de om het leven gekomen mannen vielen elkaar na de uitspraak in de armen. Zij kunnen nu om een schadevergoeding vragen.

Bataljon

In juli 2011 bevond het gerechtshof in Den Haag de Staat der Nederlanden aansprakelijk voor de dood van de drie mannen. De zaak was aangespannen door de tolk van Dutchbat Hasan Nuhanovic en de nabestaanden van de vermoorde elektricien Rizo Mustafic.

Nuhanovic verloor zijn vader en broer. De slachtoffers werden op 13 juli van de compound gestuurd toen het bataljon met de evacuatie was begonnen. Ze vielen in handen van het Bosnisch-Servische leger, dat in totaal ongeveer zevenduizend moslimmannen en –jongens vermoordde.

De staat ging vorig jaar in cassatie bij de Hoge Raad, maar wordt ook daar niet in gelijkgesteld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.