nederland

Honderd extra inspecteurs voor opsporen zorgfraude

Door Anna Vossers - 16 september 2013

Het kabinet gaat honderd extra inspecteurs inzetten voor de opsporing van zorgfraude. Daarvoor wordt volgend jaar 5 miljoen euro uitgetrokken, vanaf 2015 zelfs 10 miljoen euro.

Dat meldt NRC op basis van een brief van het ministerie van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

Wetten

De Tweede Kamer vroeg in mei al aan minister Edith Schippers (VVD) om een strengere aanpak van fraude in de zorg. Als er nieuwe wetten komen over bijvoorbeeld de hervorming van langdurige zorg, worden die voortaan extra getoetst op fraudegevoeligheid.

Eerder stelde de minister ook al een speciaal inspectieteam aan dat fraude met persoonsgebonden budgetten (PGB’s) moet opsporen.

Andere maatregelen

Schippers werkt nog een aan voorstel om het medisch beroepsgeheim van artsen en hulpverleners te doorbreken bij ernstige vermoedens van fraude. Daarnaast moeten artsen om te hoge declaraties te voorkomen, in de toekomst bij declaraties preciezer aangeven welke handelingen ze hebben verricht voor welke medische indicatie, hoeveel tijd ze daaraan besteedden en wie er bij de behandeling waren betrokken.

Schippers heeft vorige week de Nederlandse Zorgautoriteit gevraagd te onderzoeken hoe groot het bedrag aan zorgfraude. Maandag werd via de NOS bekend dat het Openbaar Ministerie denkt dat er jaarlijks voor zeker 110 miljoen euro wordt gefraudeerd in de zorg. De totale kosten zorgfraude lopen volgens andere schattingen op tot enkele miljarden euro’s per jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.