nederland

Honderden daklozen jaarlijks ten onrechte weggestuurd

Door Anna Vossers - 03 september 2013

Gemeenten zetten elk jaar honderden daklozen onterecht op straat. Zeven van de tien keer weigeren ze opvang aan daklozen die van elders komen, terwijl ze hen volgens de wet in elk geval tijdelijk van brood en bed moeten voorzien.

Dat blijkt uit onderzoek door het Trimbos-instituut met mystery guests die bij opvangcentra aanklopten, schrijft de Volkskrant dinsdag.

Bureaucratie

Onderzoekers deden zich, in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, voor als daklozen. Vaak belandden zij door bureaucratie en slechte onderlinge samenwerking van gemeenten tussen wal en schip. Als iemand de afgelopen jaren niet ingeschreven is geweest in een gemeente, is er geen sprake van regiobinding en sturen de gemeenten de daklozen liever weg.

Gemeenten staan niet te springen om daklozen op te vangen vanuit een andere plaats, omdat die dakloze dan ook aanspraak kan maken op bijstandsgelden. Die moet de opvanggemeente betalen.

Gezinnen

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Volkgezondheid) heeft in een antwoord op Kamervragen aangegeven dat ook hele gezinnen die op straat komen te staan soms de opvang wordt geweigerd, omdat er geen plek is. Het gaat dan om families die bijvoorbeeld door een huurachterstand uit hun huis zijn gezet.

Volgens van Rijn proberen gemeenten zich wel voor gezinnen zonder huis in te spannen, bijvoorbeeld door tijdelijke opvang in een hotel, vakantiehuisje of maatschappelijke opvang zonder gezinseenheden te regelen. Soms grijpt een wethouder of burgemeester zelfs persoonlijk in.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.