nederland

‘Jongeren Culemborg konden zich inkopen in jeugdbende’

Door Anne-Marie Spermon - 06 september 2013

Voor tien euro werden jongeren uit de omgeving toegelaten tot de beruchte Culemborgse jeugdbende. Zes leden van de ‘harde kern’ van de inbrekersbende verschenen vandaag bij een eerste zitting.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) kon de Culemborgse jeugd zich inkopen in de criminele bende, die uit jongeren tussen de zestien en twintig jaar bestond.

De harde kern van de bende zou onderling hebben besproken welke jongeren ‘stage’ mochten lopen, welke taak de ingekochte jeugd kreeg – van op de uitkijk staan tot zelf ergens inbreken – en wie er ‘met pensioen’ moest gaan.

Honderden inbraken

Eind mei werden zeven jongeren, onder wie twee minderjarigen, van hun bed gelicht in Culemborg. De zeven zouden de harde kern vormen van de jeugdbende die, voor het grootste gedeelte in de probleemwijk Terweijde, honderden inbraken pleegde.

De politie volgde de bende al geruime tijd en vond bij de arrestaties een grote hoeveelheid gestolen goederen. In volgende maanden werden nog meer mogelijke leden opgepakt; in totaal zou de bende uit wel vijftig jongeren bestaan.

Intimidatie

Justitie heeft momenteel 196 inbraken onderzocht en denkt er tientallen te kunnen bewijzen. Ook wordt de bende beschuldigd van het witwassen van geld en intimidatie.

Na de arrestaties in mei daalde het aantal inbraken in Culemborg opvallend. Vrijdagmiddag bepaalt de rechter of de zes hun proces, eind november, in vrijheid mogen afwachten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.