nederland

Justitie vervolgt machinist dodelijke treinbotsing Amsterdam

Door Servaas van der Laan - 18 september 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten de machinist die vorig jaar op een Intercitytrein botste, strafrechtelijk te vervolgen. Justitie biedt de vrouw waarschijnlijk een schikkingsvoorstel met een taakstraf van 120 uur aan.

Dat meldt het OM woensdag.

De machinist botste op zaterdag 21 april vorig jaar met haar sprinter tegen een tegemoetkomende intercity op het stuk spoor tussen Amsterdam Centraal en Sloterdijk.

Rood sein

Op dat moment was er door werkzaamheden voor beide richtingen slechts één spoor beschikbaar. De vrouw kreeg via een rood sein de opdracht te stoppen, maar ze miste het sein omdat ze beroepshalve aan het bellen was.

Omdat de stop van tevoren aan de machinist was medegedeeld, had ze moeten weten dat ze moest stoppen. Het OM heeft daarom ook besloten de vrouw strafrechtelijk te vervolgen.

Schade

Ook NS en ProRail hebben schuld bij het ongeval maar, zo oordeelt het OM, zij kunnen niet strafrechtelijk worden vervolgd.

Bij het ongeluk kwam een persoon om het leven en raakten tweehonderd mensen gewond. De NS heeft de schade van reizigers in veel gevallen vergoed.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.