nederland

Kabinet weigert bij EU aan te kloppen voor voedselhulp armen

Door Servaas van der Laan - 07 september 2013

De Nederlandse regering weigert om een miljoenensubsidie voor armenzorg bij de Europese Unie aan te vragen om met dat geld noodlijdende voedselbanken te hulp te schieten. Het kabinet vindt armenzorg een nationale aangelegenheid en noemt de subsidie ‘zinloos rondpompen van geld’.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

Tekorten

De subsidie zou welkom zijn omdat voedselbanken met grote tekorten kampen. Door de toestroom van nieuwe armen, vooral ZZP’ers, zijn zij genoodzaakt de paketten te verkleinen en zelfs mensen weg te sturen.

De nood bij de voedselbanken werkt van twee kanten. Door de recessie hebben supermarkten minder overtollig voedsel over en zijn burgers en bedrijven minder vrijgevig.

Zinloos

De Nederlandse regering weigert aanspraak te maken op een miljoenensubsidie uit Europa die bedoeld is voor hulp aan armen. Zowel het kabinet als de Tweede Kamer vindt armenzorg een binnenlandse kwestie.

Daarnaast vinden zij het fonds een voorbeeld van ‘zinloos rondpompen van geld’ omdat alle lidstaten aan het fonds bijdragen en er vervolgens weer een beroep op kunnen doen.

Kinderen met honger

De voorzitter van Voedselbanken Nederland noemt dat een ‘ten hemel schreiend standpunt’. Hij noemt het onnodig dat in Nederland tienduizenden kinderen met honger naar school gaan.

Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken zegt dat bedrijven, gemeenten en voedselbanken intensiever moeten samenwerken om voedselschaarste te voorkomen. Het ministerie zegt die samenwerking te stimuleren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.