nederland

KLM moet de luchtkwaliteit van cockpits onderzoeken

Door Anna Vossers - 18 september 2013

Luchtvaartmaatschappij KLM moet de luchtkwaliteit van toestellen van het type Boeing 737 laten onderzoeken. Een KLM-piloot zegt ziek te worden door de slechte kwaliteit van de lucht die hij tijdens zijn werk inademt.

De rechter heeft bepaald dat KLM daarom de luchtkwaliteit moet laten onderzoeken door een onafhankelijk instituut, laten de advocaten van de piloot woensdag weten. Voor elke dag dat KLM het onderzoek niet uitvoert, moet het bedrijf een dwangsom van 1.000 euro betalen.

Pilotenziekte

Eerder werd in het tv-programma Zembla al bekend dat luchtvaartpersoneel zich zorgen maakt over de zogenaamde ‘pilotenziekte’, waar sommige gezagvoerders last van zeggen te hebben door een vermeende teveel aan TCP, een stof die giftig is bij te hoge concentraties.

Het probleem is volgens de piloten dat de airconditioning van de vliegtuigen gebruikmaakt van lucht die vanuit de motor van het toestel wordt afgetapt. Daarbij kunnen oliedampen in de cockpit komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.