nederland

‘KWF haalt beloofde besteding aan kankeronderzoek niet’

Door Anne-Marie Spermon - 19 september 2013

KWF Kankerbestrijding besteedt een stuk minder geld aan wetenschappelijk kankeronderzoek dan de organisatie op de website belooft. In plaats van de toegezegde 80 procent werd vorig jaar ongeveer 48 procent van de inkomsten besteed aan wetenschappelijk onderzoek.

Dat maakt het NRC Handelsblad op uit jaarrekeningen en gegevens van het Centraal Bureau Fondsenwerving.

Minder dan de helft

Op de website geeft KWF Kankerbestrijding aan dat het ‘overgrote deel (80 procent)’ van het ontvangen geld gaat naar wetenschappelijk kankeronderzoek. De overige 20 procent zou gebruikt worden voor ‘voorlichting en patiëntenbegeleiding’.

Hiermee zou het fonds insinueren dat ruim viervijfde van hun inkomsten naar kankeronderzoek gaat, maar dit blijkt niet het geval.

Hoewel de 80 procent in 2009 netjes werd gehaald, besteedde de organisatie vorig jaar slechts iets minder dan de helft – 48 procent – van de 146 miljoen inkomsten aan wetenschappelijk onderzoek.

Uitgaven

Volgens een woordvoerder is de 80 procent een richtlijn, die helaas niet ieder jaar wordt gehaald. Op de site wordt hoogstens ‘niet juist‘ gecommuniceerd: de organisatie zegt 80 procent van de uitgaven, en niet van de inkomsten, in kankeronderzoek te stoppen. Wanneer een deel van de inkomsten dus niet wordt besteed, kan het percentage onjuist laag uitvallen.

Een deel van het geld dat onder de uitgavenpost ‘wetenschappelijk onderzoek’ valt, gaat bovendien op aan campagneuitgaven. Volgens het KWF vallen die kosten ook onder onderzoek, omdat deze uitgaven worden gebruikt ‘om bestedingen te begeleiden’.

Alpe d’Huzes

Eind augustus kwam KWF Kankerbestrijding nog ongunstig in het nieuws met een schandaal rondom de Alpe d’Huzes, de sponsorfietstocht voor kankeronderzoek. Toen bleek dat oprichter Coen van Veenendaal zichzelf voor 160.000 euro als adviseur had ingehuurd.

Veenendaal en het KWF roepen regelmatig op dat elke euro van de organisatie naar onderzoek over de ziekte moet gaan. Het KWF heeft belooft de site te zullen aanpassen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.