nederland

Liegende Nederlandse ‘bosjongen’ krijgt 150 uur werkstraf

Door Shari Deira - 26 september 2013

De Nederlandse ‘bosjongen’ Robin krijgt in Duitsland 150 uur werkstraf opgelegd, omdat hij misbruik heeft gemaakt van sociale voorzieningen. Robin claimde jarenlang in de Duitse bossen te hebben geleefd.

De leugens van Robin hebben de Duitse overheid zo’n 30.000 euro gekost. Daarom legt de rechtbank in Berlijn de 21-jarige Nederlander een werkstraf op.

Identiteit

Robin meldde zich in september 2011 bij de politie in Duitsland. Hij zei jaren met zijn vader in het bos te hebben gewoond, nadat zijn moeder was overleden. Robin zei dat hij zeventien jaar was en noemde zichzelf Ray.

In werkelijkheid was de jongeman uit Hengelo met een vriend naar Berlijn vertrokken. De vriend besloot terug te gaan, maar Robin meldde zich bij de autoriteiten. Zijn identiteit bleef lang onbekend, totdat Nederlandse kennissen hem herkenden op opsporingsfoto’s.

Toen de Nederlander ‘terug kwam in de bewoonde wereld’ leefde hij driekwart jaar ten onrechte in een woongroep, omdat hij aangaf minderjarig te zijn. Hij kreeg eten en drinken, kleding en mocht een Duitse taalcursus volgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.