nederland

Ministers niet blij met cijfers CBS begrotingstekort

Door Tareq Hyder - 27 september 2013

Ministers Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) hebben verontwaardigd gereageerd op het bericht dat het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) vrijdagochtend publiceerde. Daarin wordt het huidige overheidstekort op 2,5 procent berekend.

Dat meldt nrc.nl vrijdag. Het rapport van het CBS impliciteert dat Nederland ruim onder de in Europa gestelde norm van drie procent uitkomt.

Verwarring

Minister Kamp meldt dat hij niet blij is met de cijfers, omdat ze voor verwarring zorgen: ‘Ik ga hier met het CBS over spreken. Het is niet goed dat verschillende instituten met verschillende cijfers komen.’ Het CBS valt onder zijn eigen ministerie.

Kamp blijft zich vasthouden aan de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB), dat het tekort voor dit en volgend jaar wel op 3 procent schat. Eerder vandaag zei de minister al dat de CBS-cijfers geen reden tot juichen vormden, omdat ze niet representatief zijn voor het hele kalenderjaar.

Minister Dijsselbloem laat nrc.nl weten de melding van het CBS het ‘wonderlijkste bericht in tijden’ te vinden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.