nederland

‘MIVD in de fout bij schorsing vrome moslima’

Door Servaas van der Laan - 07 september 2013

De Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft fouten gemaakt bij het onderzoek naar een jonge moslima die al jaren bij de Koninklijke Marechaussee werkt. De vrouw werd daarom ten onrechte geschorst wegens banden met radicale moslims.

Dat zegt de advocaat van de vrouw, Michael Ruperti.

Ruperti, die zelf in het verleden werkte bij de Militaire Juridische Dienst van Defensie, zegt dat de MIVD in het algemeen onvolledige veiligheidsonderzoeken uitvoert. De dienst zou ook moeten praten met de leidinggevende van diegene die wordt onderzocht, maar dat gebeurt niet.

Moslima

De Telegraaf schreef vanmorgen dat de jonge moslima, na jarenlange trouwe dienst, werd geschorst vanwege vermeende banden met radicale moslims.

Maar volgens Ruperti heeft de MIVD daar helemaal geen bewijzen voor. ‘Zij moet nu bewijzen dat ze die banden niet heeft, dat klopt niet,’ zegt Ruperti.

Vertrouwen

De 26-jarige vrouw werkt sinds 2007 voor de Koninklijke Marechaussee. Ze begon als beveiliger van de koninklijke familie en werd daarna lid van de antiterreureenheid op Schiphol.

Alle collega’s zijn op de hoogte van het feit dat ze moslima is en dat ze op de luchthaven een eigen plek heeft om te bidden. Ruperti wijst erop dat haar collega’s het volste vertrouwen in haar hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.