nederland

Nederland gaat de JSF definitief kopen

Door Tom Reijner - 17 september 2013

Het kabinet heeft besloten om 37 Joint Strike Fighters (JSF) aan te schaffen. Het besluit tot aanschaf van de JSF betekent een einde aan een lange periode van politiek debat over het gevechtsvliegtuig.

Bronnen rond het kabinet hebben aan Elsevier bevestigd dat minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) de aankoop dinsdag bekend maakt in haar visie op de toekomst van de Nederlandse krijgsmacht.

Vervangen

De JSF zal vanaf 2019 stapsgewijs de plaats innemen van de F-16. In 2023 moeten alle F-16’s zijn vervangen door de nieuwe gevechtsvliegtuigen. De aanschaf zou binnen het budget van 4,5 miljard euro blijven. Bovenop dat budget komt per jaar 270 miljoen euro om de JSF te laten vliegen.

Het ministerie van Defensie zou nadenken over de aankoop van meer JSF-gevechtsvliegtuigen, mocht dat nodig zijn. De huidige aanschaf zou ‘voorzichtig’ zijn begroot.

PvdA

De weg voor de uiteindelijke aanschaf van de JSF kwam vrij nadat de PvdA voor het zomerreces van de Tweede Kamer akkoord ging met de aanschaf van het gevechtsvliegtuig. Op 3 juli werd in een geheim beraad van de partij daartoe besloten.

Sceptici binnen de PvdA-fractie hebben zich tot het laatste moment tegen de aankoop van het Amerikaanse jachttoestel verzet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.