nederland

‘Nederland moet EU belastingdeals met multinationals uitleggen’

Door Anne-Marie Spermon - 12 september 2013

De Europese Commissie heeft Nederland uitleg gevraagd over de belastingafspraken met grote internationale bedrijven. Nederland zou, samen met Ierland en Luxemburg, moeten aantonen dat overeenkomsten met multinationals als Apple en Starbucks eerlijke concurrentie van bedrijven niet in de weg staan.

Dat meldt de Britse zakenkrant de Financial Times, die het verzoek zouden hebben ingezien.

Illegaal

Als de uitleg van de drie landen over hun belastingsysteem en afspraken reden geeft tot verdenkingen, kan de Commissie een officieel onderzoek starten naar illegale belastingregels. Het verzoek betekent niet dat er al overtredingen zijn vastgesteld, zo benadrukt de krant.

Zowel het Nederlandse als Ierse ministerie van Financiën liet slechts los dat de Commissie ‘regelmatig‘ uitleg vraagt over bepaalde belastingafspraken. Luxemburg weigerde een reactie te geven.

Belastingvrije euro’s

Nederland staat bekend als ‘belastingparadijs’ voor multinationals, omdat deze bedrijven met de fiscus kunnen overleggen over welk gedeelte van de winst zij belasting afdragen.

Hierdoor kan het bedrag aan belastingvrije euro’s voor de multinationals flink oplopen. De inkoop van koffiemerk Starbucks loopt via Nederland – het bedrijf zou zo Britse belastingen ontwijken. Tijdens een hoorzitting hierover weigerde de koffieketen de furieuze Britse overheid inzage in de afspraken met Nederland te geven.

Alsnog

Eerder berekende Brussel dat de Europese Unie (EU) ruim 1.000 miljard euro misloopt door de voordelige belastingconstructies voor multinationals.

Als het tot een formeel onderzoek komt, waarbij illegale belastingpraktijken aan het licht komen, zal Nederland alsnog de niet geheven belasting moeten vorderen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.