nederland

Nederlandse koeienexpert sleept alternatieve Nobelprijs binnen

Door Anne-Marie Spermon - 13 september 2013

Een oer-Hollands onderzoek heeft de Ig Nobelprijs gewonnen. Dierenwetenschapper Bert Tolkamp won de alternatieve Nobelprijs voor zijn wetenschappelijk onderzoek naar koeiengedrag.

De verkiezing van de ludieke Ig-prijs wordt georganiseerd door het tijdschrift Improbable Research. ‘Ig’ verwijst naar het Engelse woord ‘ignoble’, dat ‘oneervol’ betekent. Serieus wetenschappelijk onderzoek dat een lach op het gezicht van de lezer tovert en aanzet tot nadenken, wordt beloond.

Sta- en liggedrag

Tolkamp kreeg samen met zijn collega’s de prijs uitgereikt in de categorie kansberekening. Hij onderzocht het sta- en liggedrag van koeien. Hoe langer een koe gelegen heeft, hoe groter de kans is dat hij gauw op zal staan.

Het was daarentegen bijna onmogelijk te voorspellen wanneer een staande koe zou gaan liggen, hoe lang het beest ook stond.

Cultstatus

De koeienexpert weet niet zeker of hij blij is met de prijs. Zijn onderzoek was bedoeld om aan de hand van het gedrag van de koeien hun welzijn te bepalen; hij is bang dat er nu de draak mee wordt gestoken.

Toch heeft de prijs de afgelopen jaren ook een cultstatus verworven en biedt het wetenschappers de kans hun onderzoek uit te leggen aan een groot publiek, geeft Tolkamp toe.

Nederlandse winnaars

De afgelopen jaren vielen al vaker Nederlanders in de prijzen. Vorig jaar wonnen Nederlandse onderzoekers de psychologieprijs omdat zij erachter kwamen dat de Eiffeltoren kleiner lijkt, als je naar links leunt terwijl je kijkt.

In 2010 wonnen twee Nederlandse wetenschappers een prijs in de categorie geneeskunde, omdat zij ontdekten dat symptomen van astma bestreden kunnen worden met een ritje in een achtbaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.