nederland

Neelie Kroes heeft het gehad met trage en dure telecombedrijven

Door Servaas van der Laan - 11 september 2013

Bellen is duur, netwerken zijn traag en mobiele apparaten werken niet. Eurocommissaris Neelie Kroes heeft het helemaal gehad met de Europese telecombedrijven.

‘De telecomsector deugt niet, investeert niet en frustreert de economie,’ zegt Kroes in het Algemeen Dagblad.

Alleen in Europa werken telecombedrijven volgens Kroes nog met nationale grenzen. Ze houden daarmee hun eigen verdiensten kunstmatig hoog. Het gevolg is, naast de hoge prijzen, dat netwerken traag, onbetrouwbaar en onveilig zijn en dat mobiele apparaten vaak niet werken.

Uit de tijd

Kroes noemt dat ‘uit de tijd’ en ‘onaanvaardbaar’. Volgens haar hebben zelfs Afrikaanse telecombedrijven een betere dienstverlening. Daar wordt immers wél geïnvesteerd.

Kroes vraagt zich af waarom Europese consumenten de bizarre prijzen nog blijven slikken. ‘U betaalt toch ook geen 1.000 euro voor een flesje cola? U betaalt nu wel tot duizend keer de kostprijs van een sms’je,’ fulmineert Kroes.

Fnuikend voor economie

Het ergste vindt Kroes nog dat de telecomsector de Europese groei tegenhoudt. Snelle en betrouwbare telecomnetwerken zijn nodig voor een digitale economie die Europa weer groei moet opleveren zoals in de opkomende economiën als Brazilië, India en Rusland.

Voorzitter van de Europese Commissie Manuel Barroso zal woensdag hetzelfde standpunt uitdragen in zijn jaarlijkse ‘Staat van de Unie’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.