nederland

Nieuwe zorgbestuurders moeten voldoen aan strengere eisen

Door Tom Reijner - 19 september 2013

Zorgbestuurders moeten bij hun aantreden een Verklaring omtrent het gedrag – een bewijs van goed gedrag – overleggen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat bij nieuwe zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen, artsen en zorgverzekeraars, een toets uitvoeren om te kijken of zij aan de eisen voldoen.

Ook krijgen cliënten meer inspraak in het beleid van een zorgaanbieder, melden minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) donderdag.

Incidenten

Zij nemen de maatregel na incidenten met zorgbestuurders. Onder meer bij het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse en het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam raakten bestuurders in opspraak.

Ook bij zorginstelling NOVO was er ophef over de raad van bestuur. Een van de twee bestuursleden moest opstappen, omdat de familieraad van de zorginstelling niet langer geloofde dat de veiligheid van de zorg onder het bekritiseerde bestuur was gewaarborgd. NOVO kwam in augustus het nieuws door de dood van een verstandelijk gehandicapte vrouw.

Schippers en Van Rijn onderstrepen dat kwalitatief goede en betaalbare zorg voor elke Nederlander bereikbaar moet zijn. Wanneer zorgbestuurders en toezichthouders hun werk niet goed doen, kan dat funest’ zijn voor de kwaliteit van de zorg, aldus de bewindslieden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.