nederland

NS: fabrikant moet Fyra’s meenemen naar Italië

Door Tom Reijner - 16 september 2013

De Italiaanse fabrikant van de Fyra AnsaldoBreda moet zo snel mogelijk zestien treinen, de zogeheten V250, komen ophalen. De treinen staan in de weg op het opstel- en werkterrein van de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Het terrein is nodig voor andere treinen, zegt een woordvoerder van de NS maandag. Vrijdag is een brief naar AnsaldoBreda gestuurd, met het verzoek de treinen weg te halen, maar daarop heeft de fabrikant nog niet gereageerd.

Contract

Eind augustus beëindigden de spoorwegen het contract met de Italiaanse fabrikant. Dat had te maken met technische mankementen aan de bestelde treinen.

Volgens de woordvoerder is toen gezegd dat de treinen niet meer bij de NS in commerciële dienst komen. Het gaat om negen treinen die al voor de NS reden en zeven die waren geleverd, maar nog een test moesten ondergaan.

Verbeterd

Het terughalen van zestien treinen hoort volgens de NS bij de juridische afhandeling na beëindiging van het contract. Ook moet AnsaldoBreda 200 miljoen euro terugstorten op de bankrekening van de spoorwegen.

Later vandaag houdt de fabrikant een persconferentie. De verwachting is dat AnsaldoBreda dan een verbeterde versie van de Fyra presenteert. De NS hebben al laten weten een aangepaste versie niet te willen kopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.