nederland

NS laat ’s nachts Fyra’s rijden tegen de roest

Door Servaas van der Laan - 06 september 2013

Wie midden in de nacht een spook-Fyra over het spoor ziet rijden, hoeft niet wakker geknepen te worden. De Nederlandse Spoorwegen (NS) laat de Italiaanse treinen ’s nachts rijden om roestvorming te voorkomen.

Dat heeft het spoorwegbedrijf vrijdag bekendgemaakt, meldt de NOS.

Acht van de negen aangeschafte V250-treinen zullen één keer in de week het depot uitmogen voor een nachtelijk ritje. De negende trein doet niet mee, omdat die te veel beschadigd is. De accu is volledig uitgebrand.

Geen uitsluitsel

Volgens de NS mogen de treinen gewoon rijden, zolang er geen juridisch uitsluitsel is over wat er precies met de toestellen gaat gebeuren. Het spoorwegbedrijf is in een ingewikkelde juridische strijd verwikkeld met de Italiaanse bouwer Ansaldo Breda. De NS benadrukt dat er geen passagiers worden vervoerd.

De treinen zullen vanaf de werkplaats in Amsterdam Watergraafsmeer naar Maarssen rijden en weer terug.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.