nederland

OM eist in hoger beroep lagere straf tegen Saban Baran

Door Shari Deira - 24 september 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) eist in een hoger beroep een lage celstraf tegen vrouwenhandelaar Saban Baran. Hij wordt verdacht van een dubbele poging tot moord en poging tot mensenhandel.

De rechtbank in Arnhem vervolgde de beruchte Baran eerder tot acht jaar cel. Zowel Baran als het OM stelde hoger beroep in.

Moordpoging

Tegen Barans handlanger Bekir (39) eist het OM in hoger beroep zes jaar celstraf voor de dubbele moordpoging. Volgens het OM is de eis voor de twee, gelet op veroordelingen in andere strafzaken, passend.

Het incident had plaats op 11 mei 2006. In een Amsterdamse internetwinkel had een steekpartij plaats, waarbij in ieder geval één slachtoffer potentieel dodelijk letsel opliep. Het incident werd vastgelegd met een bewakingscamera. In februari 2004 zou Baran een poging hebben gedaan tot vrouwenhandel.

Vakantieplaats

Baran (32) werd in 2009 landelijk nieuws toen hij tijdens een verlof om zijn pasgeboren kind te bezoeken, vluchtte naar Turkije. Daar zou hij in de populaire vakantieplaats Antalya een discotheek runnen. Hij werd in 2010 aangehouden in een Turks onderzoek naar afpersing en witwaspraktijken.

Baran is niet uitgeleverd aan Nederland omdat Turkije geen onderdanen uitlevert. Hij is nu nog steeds op vrije voeten. In 2010 werd hij in een andere strafzaak veroordeeld tot zeven jaar cel voor vrouwenhandel, gedwongen prostitutie, uitbuiting en gebruik van grof geweld tegen vrouwen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.