nederland

OM stelt geen onderzoek in naar Jorge Zorreguieta

Door Shari Deira - 03 september 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat geen onderzoek doen naar Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima. Een dergelijk onderzoek zou wat het OM betreft, in het land van het misdrijf moeten plaatshebben.

In 2011 werd Zorreguieta aangeklaagd in Nederland en in januari werd deze aangifte aangevuld door advocaat Liesbeth Zegveld. Zij vroeg om een heroverweging.

Tegen Zorreguieta was aangifte gedaan omdat hij als onderminister en minister van Landbouw onder het regime van Videla betrokken zijn geweest bij verdwijngingen van politieke tegenstanders.

Misdrijven

Het OM besluit niet over te gaan tot een onderzoek omdat ‘opsporing en vervolging van internationale misdrijven in beginsel primair plaats moet vinden in het land waar de misdrijven zijn gepleegd’.

De aangevers zijn er door het OM op gewezen dat Argentinië bereid is en in staat gebleken is, misstanden tijdens het Videla-regime op te sporen en te vervolgen. ‘Daar komt nog bij dat de juridische mogelijkheden voor opsporing en vervolging in Nederland zeer beperkt zijn.’

Verandering

De stukken waarmee de aangifte dit jaar werd aangevuld, zorgden niet voor een verandering van de eerdere afweging.

Een vriend en oud-collega van Zorreguieta zei in februari dat de vader van Máxima niets te maken had met de verdwijningen van politieke tegenstanders. Hij was er wel van op de hoogte: ‘Natuurlijk wist hij ervan, we wisten het allemaal,’ aldus Mario Cadenas Madariaga.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.