nederland

OM vraagt vrijspraak voor ‘aanrander’ gehandicapte vrouwen

Door Anne-Marie Spermon - 10 september 2013

De 48-jarige Paul D. heeft naar eigen zeggen twee zwaar gehandicapte vrouwen aangerand. Het Openbaar Ministerie (OM) gelooft de vrijwilliger van zorginstelling Cordaan echter niet en eist vrijspraak.

Volgens Paul D. betastte hij vorig jaar augustus twee ernstig meervoudig gehandicapte vrouwen in de Amsterdamse woongroep Parkhof, die onderdeel is van Cordaan. Hij had hier achteraf zo’n spijt van, dat hij een mail stuurde aan de coördinator van de vrijwilligers om zijn vergrijp op te biechten.

Getuigen

De man is, zo zegt hij zelf, seksverslaafd. Cordaan stuurde hem na zijn bekentenis onmiddellijk weg en schakelde de zedenpolitie in.

Hoewel D. tot drie keer toe dezelfde verklaring aflegde – na zijn biechtmail bleef hij tijdens politieverhoren en in de rechtszaal bij zijn verhaal – twijfelt zowel de reclassering als het OM aan het waarheidsgehalte van de verklaring.

Twee getuigen waren op de door Paul D. genoemde fatale tijdstippen aanwezig bij D. en de vrouwen; zij ontkennen dat de man de gehandicapten ook maar heeft aangeraakt.

Geen nieuwe feiten

Om meer duidelijkheid te krijgen over de ‘ernstige feiten’ in de verklaring, loopt er een rechtszaak tegen de man. Hij zou zijn Verklaring Omtrent het Gedrag, die nodig is om met onder meer gehandicapten te mogen werken, nog niet ingeleverd toen hij bij Parkhof aan de slag ging.

Bij gebrek aan aanvullend bewijs of nieuwe feiten, die tijdens de zitting aan het licht hadden kunnen komen, eist het OM nu vrijlating van de verdachte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.