nederland

Ondanks aangescherpt reisadvies toch reizen naar Egypte

Door Tom Reijner - 21 september 2013

Neckermann is de eerste Nederlandse reisorganisatie die weer reizen aanbiedt naar Egypte, ondanks het aangescherpte reisadvies voor het land. Sinds enkele dagen kan er weer worden geboekt naar bestemmingen aan de Rode Zee.

Die boekingen ‘lopen als een trein’, zegt een woordvoerder van het moederbedrijf Thomas Cook zaterdag.

Rustig

Volgens haar is het in de afgelopen periode rustig geweest in de vakantieoorden aan de Rode Zee. Wel waren er drie kleine demonstraties in Hurghada, maar die verliepen zonder problemen.

Daarom heeft de organisatie besloten dat de kust aan de Rode Zee veilig genoeg is voor vakantiereizen in de herfstvakantie. Bij het boeken wijst de reisorganisatie toeristen wel op het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat alle reizen naar Egypte ontraadt.

Niet bindend

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat vandaag weten dat voortdurend wordt beoordeeld of het reisadvies voor Egypte nog van kracht moet blijven.

Zodra het niet meer nodig is, wordt het versoepeld. De woordvoerder wijst er verder op dat het advies niet bindend is. Reisorganisaties en reizigers zijn zelf verantwoordelijk.

Onrust

Het reisadvies van het ministerie, dat in augustus werd aangescherpt vanwege de politieke onrust in Egypte, geldt niet voor gebieden aan de Golf van Akaba en de Rode Zee.

Toch besloten reisorganisaties in augustus toeristen op te halen uit de vakantieresorts in als Hurghada en Sharm el-Sheikh. Reisorganisatie Corendon vloog bijvoorbeeld driehonderd toeristen terug.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.