nederland

Onderzoek naar dood patiënten na te hoge dosis chemokuur

Door Tom Reijner - 17 september 2013

Er is een onderzoek gaande naar de dood van twee patiënten met prostaatkanker die tijdens een chemokuur een te hoge dosis van het medicijn Cabazitaxel kregen. Ook naar zes andere gevallen wordt onderzoek gedaan.

Deze zes patiënten kregen een te hoge dosis van het medicijn, maar ondervonden geen lichamelijke schade, meldt de Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR). Het landelijk meldpunt registreert incidenten in de zorg.

Overdosering

Het onderzoek moet uitwijzen of de dood van de twee patiënten te maken heeft met een te hoge toediening van het medicijn tijdens de chemobehandeling. De acht patiënten zouden enkele maanden ruim 15 procent meer van Cabazitaxel hebben gekregen dan de bedoeling was.

De overdosis kon gebeuren door een fout van de fabrikant: de bijsluiter en het doosje maken melding van verschillende hoeveelheden. Het CMR zegt dat wanneer die informatie bij medicijngebruik wordt gevolgd, er een ‘overconcentraat’ optreedt.

Ook in Finland en Spanje zouden incidenten zijn geweest met dit medicijn. Het Europees geneesmiddelenbureau EMA heeft de fabrikant verzocht de informatie aan te passen. Dat is inmiddels gebeurd, maar apothekers zouden hierover niet actief zijn geïnformeerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.