nederland

Onderzoek naar verboden spullen in jeugdgevangenis

Door Shari Deira - 19 september 2013

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie laat onderzoeken hoe de invoer en het gebruik van mobiele telefoons in jeugdgevangenissen kan worden teruggedrongen. Extra maatregelen zijn op dit moment niet nodig.

Dat schrijft staatssecretaris Teeven maandag in antwoord op Kamervragen hierover van VVD, CDA, SP en PVV.

Mishandeling

Aanleiding voor de vragen was een uitzending van Pownews eerder deze maand. In de uitzending was een van de jongens te zien die betrokken was bij de mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

De jongeman zit in de jeugdgevangenis Teylingereind, die eerder in het nieuws was vanwege ontsnappingspogingen, en zou in zijn cel beschikken over porno, een telefoon, een interne sleutel en hasje. De omroep zond een video uit die door de jongen zelf was gemaakt.

Seks

Teeven zegt dat jeugdinrichtingen systematisch controleren op het bezit van mobiele telefoons en andere verboden waar. Extra maatregelen zijn nu nog niet nodig, maar de staatssecretaris wil wel laten inventariseren hoe mobieltjes nog beter buiten de jeugdgevangenis kunnen worden gehouden.

De jongen beweert in de uitzending ook dat hij een aantal keer seks heeft gehad met een van de begeleidsters. Volgens Teeven is er geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat dit het geval is. Hij ziet ook geen grond voor nader onderzoek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.