nederland

Oost-Europese bendes verkopen roofgoed in Nederland

Door Tom Reijner - 18 september 2013

De gestolen buit van Oost-Europese criminelen gaat niet de grens over naar hun thuislanden, maar wordt dikwijls verkocht in Nederland. Dat gebeurt voornamelijk op de Zwarte Markt in Beverwijk.

Ook op bekende markten als de Albert Cuyp in Amsterdam en het Afrikaanderplein in Rotterdam wordt de buit uitgestald, meldt de Volkskrant woensdag. De krant baseert zich op een onderzoek van de Universiteit Utrecht over grensoverschrijdende bendes dat vandaag wordt gepresenteerd.

Smartphones

De Zwarte Markt in Beverwijk blijkt een centrum van handel in gestolen producten. Op marktdagen komen criminelen met volle tassen naar Beverwijk om daar deals te sluiten met verkopers.

Die zorgen er vervolgens voor dat de herkomst van de gestolen smartphones, cosmetica en parfums onherkenbaar is door streepjescodes en stickers te verwijderen. De gestolen producten worden daarna voor spotprijzen verkocht.

Letterlijk

De directeur van de Zwarte Markt George Zapantoulis zegt in een reactie niet op de hoogte zijn van de criminele praktijken op zijn markt. ‘Als ik dergelijke dingen zie gebeuren, bel ik meteen de politie.’

Volgens hem moet de naam van zijn markt niet al te letterlijk worden genomen: het zou alleen maar bedoeld zijn om ‘te prikkelen’. Op de markt werken tweeduizend ondernemers en ‘verreweg de meeste daarvan zijn nette mensen’, aldus de directeur van de Zwarte Markt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.