nederland

Oud-hoogleraar VU schuldig aan wetenschappelijk wangedrag

Door Shari Deira - 23 september 2013

Oud-hoogleraar politieke antropologie Mart Bax van de Vrij Universiteit heeft zich ten minste vijftien jaar schuldig gemaakt aan ernstig wetenschappelijk wangedrag, valsheid in geschrifte en zelfplagiaat.

Een onderzoekscommissie onder leiding van historicus Michiel Baud maakt een rapport hierover maandag openbaar, meldt de Volkskrant.

Onderscheidingen

Bax verzon volgens de onderzoekers zeker 61 publicaties, hij reclyclede zijn eigen artikelen tot in het vijfvoudige onder andere titels en dichtte zichzelf talloze onderscheidingen, nevenfuncties, interviews en zelfs documentaire toe die helemaal niet bestonden.

Het is ook ‘zeer aannemelijk’ dat Bax veel van zijn veldwerk in Brabant en het Bosnische bedevaartsoord Medjugorje uit zijn duim heeft gezogen.

Bax zelf houdt vol dat hij door informaten is misleid, maar aantekeningen die dat moeten bewijzen zouden zijn vernietigd en informanten zijn onvindbaar of overleden. De commissie spreekt daarom niet van wetenschapsfraude maar van ‘ernstig wetenschappelijk wangedrag’, ‘misleiding’ en ‘onethisch wetenschappelijk wangedrag’.

Vergissing

De inmiddels gepensioneerde Bax zou zich ook op andere fronten schuldig hebben gemaakt aan wangedrag. Hij geeft toe dat hij kort na de verschijning van zijn boek Medjugorje besefte dat zijn informatie niet klopte, maar dat hij die ‘vergissing’ niet voor zijn pensionering recht kon zetten.

De commissie is kritisch tegenover de Vrije Universiteit. In 2002 waren er al vermoedens van Bax’ wangedrag, maar pas in maart werd pas een onderzoekscommissie ingesteld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.