nederland

Politie zoekt via beelden daders gewelddadige automatenroof

Door Anne-Marie Spermon - 13 september 2013

Een groep mannen heeft op gewelddadige wijze kaartautomaten op verschillende metrostations in Amsterdam-West opengebroken. Met een koevoet sloopten zij voor tonnen aan automaten.

De politie hoopt de mannen met het vrijgeven van de bewakingsbeelden te kunnen opsporen.

Koevoet

Op de beelden is duidelijk te zien hoe een groep van vier mannen rond half vier ’s nachts op scooters komt aanrijden en zich op een kaartautomaat stort. Met een koevoet bewerken ze de machine net zo lang tot ze uiteindelijk bij de geldlade kunnen.

Na twintig minuten krijgt de groep versterking van een vijfde dader; de hele operatie duurt ruim een uur en een kwartier.

Tonnen aan schade

Tussen half april en eind mei lukte het de mannen om drie kaartautomaten volledig open te breken en de geldlades te legen. Ze deden in totaal twaalf pogingen, wat een gigantisch bedrag – honderdduizenden euro’s – aan schade tot gevolg heeft. Eén automaat vernieuwen kost niet minder dan 60.000 euro.

Doelwit waren onder meer automaten in metrostations op de Lelylaan en in de Heemstedestraat. De politie heeft de beelden vrijgegeven in de hoop dat iemand de daders, vrij duidelijk in beeld, herkent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.