nederland

Rechter: ‘nieuwe Mauro’ moet in detentiecentrum blijven

Door Servaas van der Laan - 23 september 2013

De 22-jarige Angolese asielzoeker Wime Dumingos moet in detentie blijven zodat hij op 4 oktober kan worden uitgezet. Dumingos is sinds zijn tiende levensjaar in Nederland maar komt niet in aanmerking voor een pardon.

De rechtbank in Limburg besloot maandag dat de inbewaringstelling van Dumingos gerechtvaardigd is omdat het risico bestaat dat de jonge man ‘zich aan toezicht onttrekt’ of zijn geplande vertrek zal ‘belemmeren’.

Omdat de Angolese autoriteiten al een laissez passer hebben verstrekt en er een ticket klaarligt voor 4 oktober wil justitie het risico niet nemen de asielzoeker kwijt te raken in de komende dagen.

Nieuwe Mauro

Dumingos valt precies tussen wal en schip. Toen in 2007 een generaal pardon werd gegeven, was hij net een paar maanden te kort in Nederland om hiervoor in aanmerking te komen.

Naar aanleiding van de zaak rond zijn landgenoot Mauro Manuel besloot toenmalig minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) om een kinderpardon in te stellen. Maar daar is Dumingos weer net een half jaar te oud voor.

Kamervragen

De ‘nieuwe Mauro’ zegt goed geïntegreerd te zijn en ziet een terugkeer naar Angola absoluut niet zitten.

GroenLinks zal morgen tijdens het Vragenuurtje staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) Kamervragen over de kwestie stellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.