nederland

Reclassering: vaker gebiedsverbod voor daders

Door Shari Deira - 02 september 2013

Als het aan Reclassering Nederland ligt, worden plegers van ernstige misdrijven, zoals ontucht, na hun celstraf vaker geweerd uit de gemeente waarin zij slachtoffers hebben gemaakt. Het Openbaar Ministerie (OM) zou tijdens het strafproces al om een gebiedsverbod moeten vragen.

Daarvoor pleit de reclassering maandag in het AD. Voorzitter Sjef van Gennip van de reclassering vindt het ‘te gek voor woorden’ dat slachtoffers daders nu tegen het lijf kunnen lopen.

Rechter

Slachtoffers of nabestaanden kunnen nu nog alleen bij de burgemeester terecht als zij een gebiedsverbod willen voor de dader. Hij kan dan via de rechter een gebieds- of contactverbod proberen af te dwingen.

‘Een hoop leed kan echter worden voorkomen als al tijdens het strafproces vaker gebiedsverboden worden opgelegd, zodat iemand na zijn vrijlating niet kan terugkeren,’ zegt Van Gennip.

Omslachtig

Van Gennip reageert met zijn pleidooi op de invoering van de Bestuurlijke Informatievoorziening Justitiabelen. Via deze regeling worden burgemeesters op de hoogte gesteld als daders willen terugkeren in hun woonplaats.

Bij het risico op maatschappelijke onrust, kan de burgemeester dit via de rechter tegenhouden. Van Gennip vindt de regeling een goed begin, maar ‘nodeloos omslachtig’.

‘In veel gevallen kunnen wij voor het strafproces al inschatten of iemands terugkeer tot onrust zal leiden. Bovendien is naar de rechter stappen kostbaar en tijdrovend. Vooral kleine gemeenten beschikken niet altijd over de nodige juridische kennis of financiële middelen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.