nederland

Rector Radboud Universiteit: Twitter-gedrag Vonk ongepast

Door Servaas van der Laan - 05 september 2013

De Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen heeft professor Roos Vonk op de vingers getikt vanwege haar gedrag op Twitter. De voorzitter van College van Bestuur en de rector magnificus hebben haar verteld dat haar uitlatingen in de richting van minister Henk Kamp (VVD) niet gepast zijn.

Rector maginificus Bas Kortmann heeft samen met Gerard Meijer, voorzitter van het College van Bestuur donderdag een gesprek gevoerd met de hoogleraar naar aanleiding van een twitterbericht dat zij op 26 augustus verstuurde. Vonk twitterde:

Hoogleraar onwaardig

Vonk is duidelijk gemaakt dat dergelijke uitlatingen niet toelaatbaar zijn ‘zeker voor een hoogleraar’. Volgens de Radboud Universiteit heeft Vonk de boodschap begrepen.

De universiteit zit met de hoogleraar in de maag, omdat het juist een voorbeeldfunctie wil uitstralen. Kortmann zei in 2011 dat zijn hoogleraren ‘de elite moeten vormen tegen plat populisme’.

Diederik Stapel

Eerder raakte Vonk in opspraak nadat ze had meegewerkt aan een onderzoek over vleeseters die asocialer zouden zijn dan vegetariërs. Dit onderzoek bleek te zijn gebaseerd op door Diederik Stapel verzonnen onderzoeksgegevens.

De universiteit berispte haar omdat ze voorbarige conclusies naar buiten had gebracht in een persbericht waarmee de universiteit schade opliep.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.