nederland

Rijksvertegenwoordiger Caribisch Nederland Stolte stapt op

Door Servaas van der Laan - 13 september 2013

De Rijksvertegenwoordiger in Caribisch Nederland Wilbert Stolte (CDA) legt zijn functie per mei volgend jaar neer. De positie van Stolte staat al maanden onder druk.

Het vertrek van Stolte wordt gemeld in een brief die minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt.

Evaluatie

In de brief wordt met geen woord gerept over de problemen rond Stolte. Plasterk schrijft dat het vertrek van de bestuurder in het teken staan van de ‘evaluatie van de rijkscoördinatie’.

Hieruit zou zijn gebleken dat Stolte het na drie jaar in functie welletjes vindt. ‘De Rijksvertegenwoordiger, de heer Stolte, heeft aangegeven vanuit bestuurlijke continuïteit gedurende de evaluatie in functie te blijven, maar daarna deze functie neer te leggen. Dat zal zijn op 1 mei 2014. Meer dan drie jaar in een dergelijke functie acht hij te lang,’ meldt Plasterk in de brief.

Corruptie en fraude

Maar het zal geen toeval zijn dat de CDA’er al maanden onder druk staat vanwege bestuurlijke problemen op de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Hij zou te nauwe banden hebben met van corruptie verdachte politici en wordt zelf ook verdacht van fraude door het Europese anti0fraudebureau OLAF.

Plasterk is al eerder geadviseerd om Stolte uit het Caribisch gebied te halen, maar de minister voelde hier tot nu toe weinig voor.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.