nederland

Roos Vonk heeft spijt van omstreden tweet over Henk Kamp

Door Shari Deira - 12 september 2013

Hoogleraar Roos Vonk biedt haar excuses aan voor de tweet die zij verstuurde, waarin zij zegt dat ze minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) ‘op z’n bek’ zou willen slaan. Ze noemt haar woordkeus ‘zeer ongepast’.

‘Deze tweet (over Henk Kamp) en de daaraan voorafgaande (over Albert Heijn) heb ik geschreven in een stemming van ergernis en machteloosheid – niet als psycholoog of hoogleraar, maar gewoon als burger met idealen,’ schrijft Vonk in een verklaring op haar website.

Toon

Op 26 augustus twitterde Roos Vonk: ‘Ik ben zo chagrijnig door AH, heb zin om dat uitgestreken smoelwerk van Kamp op z’n bek te slaan. We worden verneukt.’ De Radboud Universiteit in Nijmegen voerde een gesprek met Vonk naar aanleiding van de tweet.

Vonk zegt nu dat ze de tweet betreurt. ‘Los van de inhoud was de woordkeus zeer ongepast en was dit niet de juiste toon om mijn gevoelens te uiten. Ik heb daarover direct mijn excuses aanboden aan minister Kamp.’

Impulsen

Met een later bericht hoopte Vonk haar tweet te relativeren, maar dat lukte niet en dat was een ‘volstrekt foutieve inschatting’. Vonk vindt het pijnlijk dat zij het verkeerde voorbeeld heeft gegeven.

‘Ik zeg zelf nota bene altijd, in mijn boeken, colleges en lezingen, dat we als mens onze hogere mentale vermogens moeten benutten en onze primaire impulsen moeten beheersen, om “emotionele onzindelijkheid” te voorkomen.’ Ze heeft er spijt van dat dat niet is gelukt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.