nederland

Samir A. vrijgelaten, mag Nederland niet verlaten

Door Shari Deira - 06 september 2013

De voor terrorisme veroordeelde Samir A. heeft vrijdag de gevangenis verlaten. Hij moet zich houden aan enkele voorwaarden: hij mag niet opnieuw strafbare feiten plegen, niet in de gemeenten Den Haag en Zoetermeer komen, hij heeft een contactverbod met een aantal personen en mag niet met de media praten.

Ook mag Samir A. Nederland niet verlaten, laat het Openbaar Ministerie (OM) weten. Dat betekent dat A. niet mag emigreren, zoals hij zelf graag wil, zolang hij nog in het voorwaardelijke deel van zijn gevangenisstraf zit.

Enkelband

A. moet zich zeker vier jaar aan de voorwaarden houden. Dit terwijl A. met zijn vrouw en kinderen wil emigreren naar de Verenigde Arabische Emiraten om daar een nieuw leven op te bouwen, omdat dat hem in Nederland niet mogelijk lijkt.

Om te verzekeren dat A. zich aan zijn voorwaarden houdt, moet hij een elektronische enkelband dragen en wordt zijn paspoort ingenomen.

Onrust

Met wie Samir A. geen contact mag hebben, wil het OM niet zeggen. Het mediaverbod is opgelegd voor zijn eigen rust en omdat het OM denkt dat het voor maatschappelijke onrust kan zorgen, als een interview met A. wordt gepubliceerd.

A. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar voor het voorbereiden van terroristische aanslagen. Potentiële doelwitten waren het Binnenhof in Den Haag en de AIVD. Het OM wilde de vrijlating van Samir A. uitstellen, maar de rechtbank in Rotterdam zag hier geen reden toe.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.