nederland

Staatssecretaris Dekker: staar je niet blind op cito-scores

Door Shari Deira - 14 september 2013

Staatssecretaris Sander Dekker (VVD, Onderwijs) vindt het goed dat ouders inzicht krijgen in de kwaliteit van basisscholen, nu de cito-scores zijn vrijgegeven. Maar let op: ‘Je moet uitkijken dat je je niet blindstaart op cito-scores. De kwaliteit van scholen is zoveel meer dan dat.’

Dat zegt Dekker zaterdag nadat RTL Nieuws de scores op zijn website heeft gepubliceerd. Dekker heeft ‘geen problemen’ met het vrijgeven van de scores, als ouders er maar zorgvuldig mee omgaan.

Indrukken

Dekker raadt ouders aan om altijd bij de basisschool langs te gaan en te kijken bij andere scholen. Ook moeten ouders navraag doen bij andere vaders en moeders. ‘Wat zijn hun indrukken? Praat met leraren, met directeuren om echt een goed beeld te krijgen hoe het met de kwaliteit van een school zit.’

RTL vroeg in januari de scores op bij het ministerie van onderwijs om ouders te kunnen helpen bij het maken van een keuze voor een school. Dekker zegt dat het ouders kan helpen, maar ‘staar je er ook weer niet op blind’.

Wob

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Dekker dat hij door de Wet openbaarheid bestuur niet anders kan dan openheid geven over de cito-scores.

‘In mijn beslissing heb ik nadrukkelijk rekening gehouden met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van leerlingen. Ik heb daarom noch de eindtoetsscores van leerlingen verstrekt, noch de gemiddelde schoolscore wanneer het aantal leerlingen dat deelnam aan de eindtoets 4 of minder was.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.