nederland

Steeds meer cipiers op staande voet ontslagen

Door Servaas van der Laan - 11 september 2013

Er zit een stijgende lijn in het aantal gevangenisbewaarders dat wegens wangedrag op straat komt te staan. De meeste ontslagen vallen wegens misdragingen in de vrije tijd.

Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) waar weekblad Elsevier de hand op heeft weten te leggen via de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB).

Gemiddeld worden jaarlijks 35 cipiers op staande voet ontslagen. Maar vorig jaar waren dat er 44 tegenover 36 het jaar ervoor.

Privé-zaken

Meestal gaat het om ontslag wegens ‘privé-gerelateerde’ vergrijpen. Volgens justitie betekent dit vrijwel altijd dat de justitiemedewerker in zijn vrije tijd zelf in aanraking komt met politie en justitie.

Daarna komt de categorie ‘ongeoorloofd contact’ met (ex-)gedetineerde. Dit gebeurde in de afgelopen vier jaar in totaal 31 keer. Diefstal of fraude was 11 keer de reden voor ontslag, net als ‘verzuim’. Het binnensmokkelen van verboden goederen werd 7 keer met ontslag bestraft.

Bijlmer Bajes

Koploper van gevangenissen met de meest ongehoorzame cipiers is de Bijlmerbajes (penitentiaire inrichting Over Amstel). Sinds 2009 werd hier dertien keer een medewerker weggestuurd.

De Penitentiaire inrichting in Haarlem komt er het beste vanaf. Daar werd de afgelopen jaren niemand wegens wangedrag ontslagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.